• ÉTDR PDF/A konvertálás megoldása …

    0 comments

  ÉTDR PDF/A konverzió, nem is olyan egyszerű … vagy mégis?

   

  Az IT üzemeltetés, mindig újabb és újabb problémák, kihívások elé állítja az üzemeltetőket. A jövő egyre inkább az elektronikus ügyintézés felé terelődik, melynek egy újabb állomása a ÉTDR (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer: https://www.etdr.gov.hu), azaz “e” építési napló bevezetése.

   

  Több ügyfelünk kért segítséget tőlünk a PDF/A szabványú dokumentumok elkészítéséhez, melynek kapcsán elkezdett érdekelni a téma, ezért született ez a bejegyzés, melyben megpróbálom összefoglalni a tapasztalataimat és megoldást kínálni mindenki számára.

   

  A kutakodást természetesen a http://www.e-epites.hu/ oldalon kezdtem. Végignéztem a szokásos linkeket (helpdek, felhasználói útmutató/kézikönyv, gyik), de sehol sem találtam útmutatást, annak vonatkozásában, hogy hogyan is kellene előállítani az előírt formátumot.

  Partnereink rendelkezetek – a jogszabályi rendelkezéssel összhangban – ügyfélkapus belépéssel (https://gate.gov.hu/sso/ap/ApServlet), mely előfeltétele a rendszer használatához.

   

  A probléma ott kezdődött, amikor szembesültek azzal a ténnyel, hogy PDF/A (portable dokument format archiv) formátum előállítását igényli a jogalkotó, illetve a rendszer.

   

  Röviden összefoglalva ez egy olyan pdf fájl, mely a szerkesztés/módosítás ellen védett. Így garantálható, hogy amit a felhasználó a dokumentum feltöltés folymatában elküldött, semmilyen módon nem módosul.

   

  Mi is az a PDF/A formátum? Akit bővebben érdekel az a következő címen részletesen tájékozódhat: http://en.wikipedia.org/?title=PDF/A.

   

  Az építőiparral kapcsolatban álló cégek, beruházók, generál kivitelezők, fővállalkozók, alvállakozók, tervezők stb. előbb vagy utóbb szembesülni fognak ezzel a problémával.

  A tervezői oldalról megszemlélve a helyzetet CAD-es rendszerek közül az alábbi információkat találtam a PDF/A szabvány támogatásával kapcsolatban:

  Nemetchek: 2011-es verizótól

  ArchiCAD: 17-es verziótól

  AutoCAD: egyelőre nem támogatja (Adobe Acrobatot javasolja).

   

  Mit csináljon, akinek nem alkalmas a programja vagy nincs is CAD alapú programja, de szüksége van a feltöltéshez a PDF/A szabványú Adobe fájl elkészítéséhez. Nekik egyértelműen, csak az a megoldás lehetséges, hogy valamilyen konertáló / converter programot használnak. Ez viszont nem is olyan egyszerű … vagy mégis?

   

  A felmerült igények alapján hoztuk létre elsősorban az on-line_pdf->pdfa/a konverterünket, mely végül is mindenki számára hozzáférhető és használható (rsn.hu/on-line pdf-pdf/a konverter).

   Amennyiben rendelkezik állandó internetes eléréssel, akkor nem kell letöltenie (download) és installálnia, beállítania semmilyen programot. Csak annyi a feladat, kattintson a fennt megadott linkre, töltse ki az űrlapot, ha korrekt pdf/a formátot szeretne …

   

  Ha nem rendelkezik állandó on line internet kapcsolattal, akkor használhatja a pdf creator, vagy a bullzip pdf nyomtatót.

  Megjegyzés: konevreterünk platform független, tehát használható android, linux, mac és windows környzetben is.